Tuesday, 27 August 2013

Puding Roti Kurma


Puding Roti Kurma
Assalamualaikum....

Nie dessert utk baby zara yg ina buat hari ahad lepas. Puding roti kurma. Kali nie ina buat ina campur fresh milk yg ina beli kt Jusco. Jenama Farm Fresh. Mula2 sapu roti dgn unsalted butter. Lps tu rendam roti dlm susu. Ina cuma guna sekeping je roti. Biar sehingga roti kembang. Kemudian tabur kurma yg telah dipotong kt atas roti. Akhir sekali parut sedikit cheese & tabur di atas roti jugak. Ok, dh siap. Kukus selama 15 minit. Nk bakar pun blh jgk. Alhamdulillah, habis baby zara mkn. Lps nie blh buat lg utk baby zara. Stok roti pun ada lg. Skrg nie pun baby zara suka mkn roti. Tp kalau biarkan dia mkn sendiri, alamatnya byk la roti yg bersepah kt lantai dari masuk dlm mulut dia. Itu la gelagat baby zara skrg. Hmmmmm, dh besar anak dara ina. Dh sethn sebulan. Dh blh plan utk bg adik kt baby zara. (^________^)
Sebelum kukus. So yummy....

Sayur Campur Goreng


Sayur Campur Goreng
Assalamualaikum....

Baby zara tgh tido. So skrg nie la masa utk ina update blog. Hari nie mula2 nak cite pasal makanan baby zara. Byk gmbr makanan baby zara yg belum ina post kt blog. Tertangguh bila malas nk update blog. huhuhu... Insyaallah, ina akan cuba post dlm blog mana yg tertangguh tu. Ok la. Nie menu utk mkn tgh hari semalam. Ina buatkan baby zara sayur campur goreng. Selalu buat sup, so semlm tukar menu sikit. Bahan2 utk sayur campur goreng ialah:


  • brokoli
  • carrot
  • bunga kobis
  • kacang buncis
  • telur
  • bawang besar
  • unsalted butter

Mula2 kukus semua sayur. Ina kukus supaya sayur cpt lembut. Kemudian panaskan unsalted butter dlm kuali. Lps tu masukkan bawang. Masak hingga naik bau. Masukkan semua sayur. Kemudian masukkan telur. Kacau supaya telur sebati dgn sayur. Biarkan sehingga telur masak. Ok, dah siap. 

Monday, 26 August 2013

Roti Telur & Susu Kurma Untuk Baby Zara

Breakfast for my little princess
Assalamualaikum.....

Pagi td baby zara bgn awal. Dlm pukul 10 pg mcm tu. Selalunya baby zara bangun pukul 11 lebih. So ina buatkan breakfast utk baby zara. Kalau baby zara bgn lewat ina bg baby zara biskut dulu sementara nk mkn nasi. Disebabkan baby zara bgn awal pg td ina buatkan baby zara roti telur. Lps mandikan baby zara ina pun masuk dapur. Sekeping je ina buat. Lebih separuh jgk la baby zara mkn. Nk buat roti telur nie senang je. Bahan yg ina gunakan unsalted butter, roti gardenia & telur. Mula2 panaskan kuali dgn unsalted butter. Lps tu sapu roti dgn telur. Bakar atas non stick pan. Dah siap. Lps tu ina buatkan baby zara susu yg dicampur dgn kurma. Ina guna fresh milk jenama Farm Fresh. Alhamdulillah, baby zara suka minum nampaknya. Habis dia minum. Sebelum nie ina pernah bg baby zara fresh milk yg dicampur kurma jgk. Tp sikit je dia minum. Mungkin baby zara x suka lg masa tu. Skrg baby zara dh suka minum fresh milk. So lps nie kena beli fresh milk selalu la jawabnya. Harap2 berat baby zara bertambah byk lps nie. (^______^)
Roti Telur
Susu Kurma

Hatiku Berbelah Bahagi

Assalamualaikum.....

Memandangkan baby zara tgh diulit mimpi lg, blh la ina update blog lg. Bulan nie rasa mcm malas je nk update blog. X de mood. Nie pun gagahkan diri jgk. Kita masih lg dlm bulan Syawal, tp ina & zara x beraya ke mana sgt. Ahad lps pegi umah sepupu hubby. Lps tu hari sabtu baru nie pegi umah sepupu ina kt Klang. Hari ahad semalam x ke mana. Teringat masa ina bujang dulu. Masa tu duduk kt Muar dgn family. Keje pun kt sana. Setiap hari masa bulan syawal ada je open house. Yg buat open house ofismate. Termasuk la ina. So setiap hari waktu rehat je ina akan pegi open house ofismate ina. Mmg sebulan tu x pyh keluar duit utk lunch. hihihi... Pernah sekali tu sampai dh abis syawal pun ada yg buat open house lg sbb x cukup hari utk buat open house. Sampai mcm tu seklali. Biasanya kita org buat open house hari bekerja sbb kwn2 dpt dtg. Kalau hujung minggu ada yg sibuk dgn aktiviti lain. Seronoknya masa tu. Sekarang kehidupan dh berubah. I'm not single. Dah ada suami & anak. Alhamdulillah. Syukur padaMU. 

Hmmmm, tp bila teringatkan blk kenangan nie rasa sedih la plak. Kehidupan ina lps kawin mmg berubah 100%. Lagi2 bila dh duduk kt tempat lain. Kalau kawin & duduk kt Muar lg mungkin x byk sgt perubahan yg ina lalui. Masih bekerja & ramai kawan. Kita hanya merancang, tp semuanya ketentuan Allah. Buat masa skrg ina dh x keje. Jadi fulltime housewife. Mmg seronok jd fulltime housewife nie. Berkhidmat utk suami, anak & rumahtangga. Besar pahalanya. Yg x bestnya x de kawan utk berbual, bergosip dll. Mcm dulu2. Hubby pun ada suruh ina apply keje blk sbb baby zara pun dh besar. Ina pun rasa dh tiba masanya utk ina keje blk. Tp bila tgk muka baby zara, rasa x sanggup nk tinggalkan baby zara kt baby sitter. Dgn erti kata sebenar x sanggup nk berpisah dgn baby zara. Ya la, bayangkan dari ina mengandung sampai la ke hari nie, baby zara sentiasa dgn ina. So bila nk tinggal baby zara utk bekerja x sanggup rasanya. huhuhuhu.... Kalau blh ina nk bekerja dari rumah. So skrg nie ina tgh fikir biz apa yg blh ina buat dari rumah & biz tu mesti berpanjangan & berterusan. Tapi dlm masa yg sama ina pun kena apply keje jgk. Mana tau ada rezeki utk bekerja di luar. Ina perlu berkorban. Byk komitmen ina yg masih belum selesai. Mudah2an Allah buka pintu rezeki utk ina. AMIN

Gulai Kepala Ikan By Mr Hubby


Gulai Kepala Ikan Tongkol
Assalamualaikum....

Nie la lauk utk dinner kami suami isteri mlm td. En suami @ hubby masak guali kepala ikan tongkol. Sebenarnya masakan hubby ina nie mmg blh tahan sedapnya. Kalau mood masak dia dtg, dia yg akan masak. So mlm td hubby masak gulai kepala ikan tongkol. Mmg bertambah kami suami isteri mkn nasi. hihihi... Mlm td dlm gulai hubby letak terung bulat. Selalunya kalau buat gulai hubby letak bendi. Ina nie kalau terung ina x mkn. Entah. X teringin nak mkn terung. So ina mkn la kuah, ikan & tomato. Lauk lain plak sayur campur, ayam goreng & sambal tempoyak. Yg nie ina yg masak & buat. Hubby ckp ayam goreng ina sedap walaupun ayam goreng biasa je. X tau tang mana sedapnya. hihihi... Sambal tempoyak tu saje je ina buat bg tambah kepedasan dlm makanan walaupun gulai tu pedas. Tapi x de la pedas sangat. Nk mkn dgn ulam, ulam x de. So mkn mcm tu je la. Nk buat sambal tempoyak nie senang je. Cuma tumbuk beberapa biji cili api. Kemudian letak tempoyak. Dh siap. Oh ya, utk zara ina buatkan sup sayur campur bersama isi ayam. Tp lupa plak nk amik gambar. Apa2 pun jom layan gambar kt bawah. Terima kasih hubby sayang sbb masak gulai mlm td. Love you so much. 

Lauk utk dinner kami
Sambal Tempoyak

Thursday, 22 August 2013

Kemalangan Bas Terburuk Di Malaysia

PASUKAN Bomba dan Penyelamat bersama Jabatan Pertahanan Awam mengangkat mayat mangsa kemalangan bas jatuh gaung di Genting Highland, semalam.
37 MAUT, 16 CEDERA

Genting Highlands: Seramai 37 terbunuh termasuk pemandu apabila sebuah bas yang membawa 53 penumpang terbabas dan terhumban ke dalam gaung, di kilometer 3.6 Jalan Genting Highlands-Kuala Lumpur, petang semalam. 

Seramai 16 penumpang cedera, kebanyakannya parah dan dihantar ke Hospital Kuala Lumpur, Hospital Selayang, Hospital Sungai Buluh dan Hospital Bentong.

Tragedi itu adalah kemalangan jalan raya terburuk dengan jumlah mangsa paling banyak terkorban di negara ini.

Dalam kejadian jam 2.22 petang itu, bas syarikat Genting Transport yang dalam perjalanan membawa penumpang ke stesen Hentian Pekeliling di ibu negara, dilaporkan gagal dikawal ketika menuruni bukit di laluan sehala, lalu terbabas dan terhumban ke gaung sedalam 67 meter.

Selepas terhumban, bas tersangkut pada pokok, manakala ada penumpang yang tercampak keluar dan ditemui di celah pokok. Menurut seorang penumpang yang cedera, Nur Fathia Jaafar, 21, bas dipandu melebihi had laju sebelum merempuh penghadang jalan dan berpusing dan terhumban ke dalam gaung.

Rempuh penghadang jalan

Penolong Ketua Pengarah Operasi Jabatan Bomba dan Penyelamat, Datuk Soimon Jahid, mengesahkan bas merempuh penghadang jalan sebelum terhumban.

“Berdasarkan siasatan di lokasi, sebahagian besar penumpang tercampak keluar, manakala sebahagian lagi ditemui terperangkap dan tersepit dalam bas.

“Pasukan penyelamat dari Balai Bomba Genting yang tiba di lokasi pada jam 2.30 petang mengesan sebahagian penumpang yang masih hidup di kawasan kejadian sebelum memulakan operasi menyelamat membawa mangsa naik ke jalan raya," katanya ketika di temui di lokasi kejadian malam tadi.

Hanya 49 tiket dijual

Katanya, hasil perancangan teliti semua agensi keselamatan yang terbabit, operasi menyelamat digerakkan sebelum 16 mangsa yang hidup dapat dibawa naik dan dihantar ke hospital.

“Sehingga jam 8 malam, pasukan penyelamat menemui 37 mayat. Kita belum dapat mengesan jumlah sebenar penumpang kerana hanya 49 tiket disahkan dijual untuk perjalanan berkenaan," katanya.

Operasi menyelamat dan membawa keluar semua mayat dilakukan lebih 450 pegawai dan anggota Bomba, polis, Jabatan Pertahanan Awam Malaysia (JPAM), Rela dan kakitangan Genting Highlands Resort (GHR).

Turut meninjau operasi menyelamat adalah Sultan Pahang, Sultan Ahmad Shah; Menteri Besar Pahang, Datuk Seri Adnan Yaakob dan Ahli Parlimen Bentong, Datuk Seri Liow Tiong Lai.


Wednesday, 21 August 2013

Cerita Raya Di Bulan Syawal

Assalamualaikum....

Alhamdulillah, hari nie dh masuk hari ke 14 kita menyambut Syawal. Hari nie jugak la ina baru sempat @ baru ada mood nk update blog. First entry utk bulan Ogos. Sebenarnya ina ada je masa utk update blog lps blk beraya dari kg Grik & Muar hari rabu lps. Tapi mood nk update blog tu x de. Penyakit 'M' duk bersarang dlm diri. So hari nie baru terasa nk update blog. Rasanya masih belum terlambat utk ina ucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri. Maaf Zahir & Batin. Cerita pasal raya nie, thn nie ina beraya di kg hubby kt Grik, Perak. Kita org bertolak blk Grik hari rabu ptg. Sehari sebelum raya. Plan asal nk blk pagi rabu. Tp tiba2 kereta hubby ada masalah. So pegi la kedai utk check & repair. Tunggu punya tunggu dlm pukul 4 lebih baru siap. Hmmmm, dh last minute jadi mcm nie. Apa2 pun ina bersyukur sgt sbb kami masih belum mulakan perjalanan blk ke kg. Cuba bayangkan kalau masa tgh on da way tu kereta rosak. Lg haru biru dibuatnya. Tp yg x best tu melayang jgk la RM500 lebih utk baiki kereta. huhuhu.... Bkn rezeki kami agaknya. Rezeki kereta. Insyaallah, mudah2an ada hikmah di sebalik apa yg berlaku. Amin....

So lps dh settle semuanya, pukul 6 kami bertolak dari Rawang. Dlm hati berharap sgt jln x jam. Alhamdulillah, perjalanan kami lancar. Mungkin sbb ramai org dh bertolak blk ke kg sejak cuti sekolah. Sepanjang perjalanan ina buka radio. Layan lagu raya. Mmg syahdu. Sambil2 tu ada jgk info pasal lalulintas di highway. So bila je dgr ada kesesakan kt highway kita org pun ikut jalan lama. Ok je ikut jalan lama nie. X byk sgt kereta. Masa tu kt Gopeng rasannya. Sekali sebelum sampai Behrang, kita org terserempak dgn kemalangan maut melibatkan 2 ke 3 kereta mcm tu. Allahuakhbar. Masa tu dh nk maghrib. Rasanya br berlaku sbb mayat masih di tepi jalan. Ada 2 mayat. Mmg teruk keadaan kereta mangsa. Tercabut bumbung & remuk. X tau mcm mana blh accident sbb jln mmg lengang & x byk kereta. Mungkin kereta dipandu laju. Kita org x berhenti pun. Cuma tgk dari dlm kereta masa lalu kt tmpt kejadian. 

Alhamdulillah, kami sampai kt Grik pukul 10 lebih. Sampai tu terus pegi bazar raya. Hubby nk beli kopiah & butang baju melayu. Sbbnya tertinggal kt rumah. Hmmm, ina pun blh x check semua tu sbb selalunya hubby yg kemas brg2 dia. Ina just masukkan dlm beg. Salah ina jgk sbb x check semua tu. Masa pegi bazar, ramai sgt org. Ya la. Org duk tunggu peniaga lelong kuih raya. Hmmm, byk jgk la kuih raya yg dijual. Ada yg dh dijual murah. Lps dh siap beli, br blk rumah mak mertua. Sampai rumah mak mertua dlm pukul 11 lebih. Mak tgh masak rendang masa tu. Oh ya, hubby ada beli lemang masa on da way nk blk rumah. Sebatang RM10. Nasib baik ok lemangnya. Sbb mak mertua cite, mak beli lemang x masak. Last2 pulang blk sbb x masak. Biasa la org berniaga. Lg2 kalau org yg x prnh buat lemang, tiba2 nk jual lemang. Hmmmm, x tau la apa rasa lemang tu. Oh ya, ina ada suap lemang kt zara. Hmmmmm, sukanya zara mkn lemang. Mungkin sbb rasa lemak2. Tp ina x de la suap byk. Sikit2 je. Buat2 rasa kata org tua.

Raya thn nie ina rasa biasa je. Mcm x meriah pun ada. Sampai gmbr raya ina dgn hubby & zara pun x de. Padahal baju kita org dh sedondon. Mmg frust sgt. Ingatkan lps blk dari solat raya blh la amik gmbr. Sekali x de sapa nk amikkan gmbr. Ada adik ipar lelaki tp semua keluar beraya. Hubby plak sibuk duk masak bihun tom yam kt dapur. Ina plak tidokan zara sbb zara bgn awal. Last2 sampai sudah kita org x bergambar langsung. Sedih sgt2. Ina cuma amik gmbr zara berbaju kurung. Raya pertama tu pun x ke mana. Duk kt rumah je. X ramai pun org dtg rumah. Kwn2 adik ipar. Tu je. Esknya, raya ke 2 kita org blk Baling. Rumah mak cik ina. Lps tu pegi rumah Cu & Pak Long. Pukul 12 lebih br blk rumah. Br terasa pegi beraya. Raya ke 3 pun x pegi mana2. Hubby kena cirit birit sbb mkn daging byk sgt kot. Mlm pegi rumah mak cik hubby kt Lawin. Sepupu hubby nikah. Raya ke 4 pegi rumah mak cik hubby lg utk majlis kenduri kahwin. Pegi pun x lama. Lps mkn terus pegi raya rumah mak angkat adik ipar kt Lenggong. So nie la rutin ina sepanjang raya kt Grik.

Esknya, raya ke 5 hari isnin kita org blk Rawang. Pukul 1.30 ptg dari Grik. Ingatkan blk hari isnin highway x sesak. Sekali sesak rupanya. Hmmmm, mmg penat duk dlm kereta. Tu pun kita org ada lalu jln biasa jgk. Berhenti pun utk solat & pegi toilet. Nasib baik zara x meragam. Nk tau kita org sampai rumah pukul berapa? Pukul 10 mlm br sampai Rawang ok. Fuhhhh, 8 jam perjalanan dari Grik ke Rawang. Sepatutnya dlm 4 jam lebih je. Pagi esknya kemas2 brg nk blk Muar plak. Sepatutnya blk Muar hari khamis. Sekali blk Rawang air x de. Meter air kena cabut sbb x byr maintenance. Owner rumah yg ina sewa x byr maintenance. Tu yg dia org cabut meter air. Bil air mmg kita org x pernah byr sbb free. Nasib baik la ina ada simpan air kt dlm botol. Blh la guna utk basuh2 muka. Blk je Muar terus pegi rumah nyaei. Raya kt rumah nyaei dulu. Lps tu rumah pak uda & pak ngah. Mlm br blk Muar. Rumah mak abah ina. Esknya raya rumah mak dak. Mkn tgh hari kt sana. Mlm raya rumah cik Ira. Mlm tu jgk kita org blk Rawang sbb hubby dh start kelas esknya. Mmg sekejap blk Muar. Frust jgk la sbb byk lg rumah yg ina nk beraya sebenarnya. Tp semua tu angan2 je la nmpknya. Sbb tu la ina ckp raya thn nie x meriah. huhuhuhu.... mood: sedih :(

Wednesday, 31 July 2013

31 Julai 2013 ---> 29 Tahun

Assalamualaikum....


Syukur alhamdulillah. 31 Julai 2013, ina masih diberi kesempatan utk bernafas di muka bumi Allah yg terbentang luas. Terima kasih Ya Allah. Hmmmm, tambah 1 tahun lg umur ina. Mmg sekejap je masa berlalu. Anak pun dh ada sorang. Thn depan dh masuk 30-an. Mcm x percaya pun ada. Tp itu la hakikat yg perlu diterima. huhuhu..... Apa2 pun ina berdoa pada Allah agar dipanjangkan umur, dimurahkan rezeki, diberi keimanan yg teguh, hidup diberkati oleh Allah serta diberi kebahagiaan di dunia & akhirat. Semoga ina dpt menjadi seorg isteri, ibu & anak yg solehah, penyayang, penyabar & bertanggungjawab.

Sebenarnya  x tau nk tulis apa lg. huhuhu... Byk keje yg belum buat lg nie. Nak kemas dapur yg belum kemas lg lps buat kuih mlm td. Lps tu nak kemas baju sbb nak blk Muar hari nie. Sebelum tu nk pegi Masjid India dulu. Nak jln2 @ shopping kalau jumpa barang2 yg berkenan. Persiapan raya pun x lengkap lagi nie. Nasib baik baju baby zara dh beli sikit. Ingat nak beli lagi. Biar la baby zara yg melaram lebih raya nanti. Mama & daddy biasa2 jer. huhuhu... Ok la, cukup la utk hari nie. Nanti kelam kabut plak sbb hubby ckp nk keluar pukul 10 pagi. 1 pun belum buat lagi. huhuhu...

Monday, 29 July 2013

Bubur Sum-Sum Version Baby

 Assalamualaikum.....

Sementara nk masuk ke dapur masak makanan utk berbuka nk update blog sekejap. Byk lg citer yg ina belum post kt blog. Nak2 pasal makanan zara. Ya la, semenjak makanan ikan nie byk menu yg ina hasilkan dari ikan. So kena la update sikit. Alhamdulillah, setakat nie baby zara suka mkn ikan & baby zara pun x de alahan bila makan ikan. Oh ya, mula2 nk citer pasal dessert utk baby zara. Ina buatkan baby zara bubur sum-sum. Ina dgn hubby mmg suka mkn bubur sum-sum. Tp masa hari tu ina buat bubur kacang. So ina simpan sikit santan utk buat bubur sum-sum baby zara. X byk pun guna santan. Dlm 6 sudu besar. Jom kita tgk bahan utk buat bubur sum-sum version baby.
Bubur Sum-Sum Baby Zara
Bahan-Bahan
sedikit santan (6 sudu besar)
1 sudu besar tepung jagung
Sedikit cheese
daun pandan
3 biji kurma
air secukupnya
yummy...
Mula2 kisar daun pandan. Kemudian tapis utk dapatkan air daun pandan. Sebenarnya ina nk bg bubur sum-sum tu warna hijau. Tp letak daun pandan sikit. So x jadi warna hijau. Tp bau daun pandan mmg kuat. Sedap je baunya.  Lepas tu campurkan tepung jagung, santan, air daun pandan & air secukupnya. Bancuh cair ya sbb kalau bancuh pekat nanti bubur jadi berketul2. Kemudian kacau atas api. Masukkan sedikit cheese. Ina letak cheese sbb nk bg bubur rasa lemak & masin sikit. Kacau lagi sehingga bubur menjadi pekat & masak. Akhir sekali masukkan dlm bekas utk disejukkan. Utk kuah pula bg menggantikan air gula, ina gunakan kurma. Rebus kurma sehingga lembut. Lps tu buang kulitnya. Kemudian lecek2 kurma sehingga sebati dgn air. Ok dah siap. Masa nk mkn baru campur bubur dgn kurma. 

Sunday, 28 July 2013

Homemade Sos Tomato

Assalamualaikum & Salam Ramadhan....

Baru berkesempatan nk update blog hari nie. Td dh buka laptop nk update blog. Sekali baby zara pun kacau. Hmmmm, mmg x blh update sbb baby zara nie suka tekan2 laptopnya. huhuhu... So skrg baby zara dh tido, blh la mama buat keje sikit. Pagi td sibuk mengemas rumah. Skrg br free. Hari nie x payah masak. Sbb hubby ajak pegi bazar Ramadhan ptg nanti. Fuhhh, lega. Kalau x puas duk fikir nk masak apa hihihihi...
homemade sos tamato
Ok la,  hari jumaat lepas ina ada buat homemade sos tomato. Senang kalau dh ada sos tamato nie. Blh mkn dgn pasta. Ina dapat resepi homemade sos tomato nie dari blog saya hot. Bahan yg digunakan pun senang. Lagi satu homemade sos tomato nie mmg mudah disediakan. Kalau ikutkan resepi asal, tomato yg digunakan 6 biji. Tp sbb ina baru nk cuba buat, so ina guna 3 biji tomato jer. Bahan2 yg lain pun ina kurangkan separuh. Jom kita tgk bahan2 & cara membuat homemade sos tomato.
bahan2 yg digunakan utk membuat sos tomato
Bahan-bahan
3 biji tomato
1/2 bawang besar
1 ulas bawang putih
1 sudu kecil unsalted butter

Cara-cara
1. Kisar bawang besar & bawang putih.
2. Potong tomato kpd 6 bahagian.
3. Rebus tomato dlm air sehingga kulit tomato hampir tertanggal dari isi.
4. Buangkan kulit & biji dari isi.
5. Kisar tomato yg telah direbus.
6. Tumis bawang yg telah dikisar sehingga naik bau dgn unsalted butter.
7. Masukkan tomato yg telah dikisar.
8. Masak sehingga sos tomato menjadi pekat.
9. masukkan dlm bekas2 yg kecil utk dibekukan dlm frezer.
tomato direbus sekejap
tomato yg telah dikisar
tomato dimasak sehingga pekat utk menghasilkan sos

SUMBER: http://heavilyspiced.blogspot.com/

Saturday, 27 July 2013

Baby Zara @ Butik Zara


baby zara di butik Zara
Assalamualaikum & Selamat Berhujung Minggu...

Masa awal bulan hari tu pegi Sunway Piramid. Saja jln2. X pernah bawak baby zara pegi Sunway Piramid lg. Jln punya jln ternampak butik Zara. Sebenarnya dh byk jgk la ina jumpa butik Zara. So apa lg. Terus amik gambar baby zara kt depan butik Zara. Dashyat la baby zara nie. Kecik2 dh ada butik sendiri. hihihihi... (perasan betul mama zara nie...)
sukanya baby zara
baby zara & mama

Friday, 26 July 2013

Baby Zara Check Up Setahun


saya dh setahun mama
Assalamualaikum & Selamat Malam..

Baby zara tgh asyik bermain. So blh la ina update blog sikit. Nak citer pasal check up baby zara masa cukup setahun hari tu. Baby zara check up setahun 24 Julai. 2013. sehari slps tarikh lahir baby zara. Check up kali nie mmg awal kita org pegi. Pukul 8 pagi dh sampai kt klinik. Nurse pun belum mula buat keje. Sebenarnya pegi awal sbb baby zara kena inject MMR masa check up setahun. So biar la pagi2 baby zara kena inject. Blk dari klinik blh sambung tido blk. Masa sampai kt klinik, kt bahagian ibu & anak x ramai org lg. Ina org ke 4. Lega rasanya. Malas nk tunggu lama2. 
apa la yg zara x puas hati tu sampai berkerut dahi...
Sebenarnya berdebar jgk check up baby zara kali nie. Ya la. Baby zara kena inject. Last baby zara kena inject masa umur 6 bln. Sekarang baby zara dh setahun. Tunggu punya tunggu akhirnya sampai giliran kami. Masuk je bilik check up mcm biasa la. Buka baju & seluar baby zara. Mula2 timbang berat. Berat baby zara naik sikit. Dari 7.79kg ke 7.9kg. Alhamdulillah, naik jgk walaupun sikit. Tp ina ingat berat baby zara dh lebih 8kg. Sekali x sampai 8kg lagi. X apa la zara. Janji zara sihat. Masa timbang baby zara mmg x duk diam. Baby zara x suka baring kt atas penimbang tu. Lps timbang nurse ukur tinggi plak. Ina terlupa berapa tinggi baby zara. Buku check up kt dlm kereta plak. Kemudian ukur lilitan kepala baby zara. Lps dh siap semuanya, ina try letak baby zara kt atas penimbang digital. Timbang guna penimbang digital, berat baby zara 8kg. Hmmmm, x tau la yg mana betul. huhuhu....

dah besar anak dara mama & daddy...
Kemudian masuk bilik dpn (bilik utk inject). Risaunya ina masa nie. Dlm kepala duk fikir mcm mana keadaan baby zara nk kena inject. Inject kali nie kt lengan. So ina bg tangan kiri zbaby zara utk inject. Nurse suruh pegang tangan baby zara dn kuat. Dh la baby zara x nk baring. Ina pun dgn sekuat hati pegang tanagan baby zara. Bukan apa, takut baby zara byk bergerak. Bahaya kalau baby bergerak. Takut jarum patah masa kena inject. Nasib baik hubby ada. So hubby pun pegang baby zara sekali. Mula2 tu baby zara bergerak2 la jgk nk lepaskan diri. Terus ina pegang kuat2 tangan baby zara. Masa kena inject, baby zara m'jerit & menangis sekejap. Terkejut kot. Lps dh siap inject terus senyap. Alhamdulillah, baby zara x meragam. Ingatkan lps check up nk pegi klinik gigi. Nk check gigi baby zara. Kan baby zara dh tumbuh gigi. So kena check gigi. Tp takut baby zara meragam plak masa tu sbb br lps inject. So kita org terus blk rumah. Tp sebelum tu singgah kt tempat keje ina yg dulu. Hntr cookies. Oh ya, ina ada buat cookies utk raya. Nanti ina citer ya. Ingatkan dh sampai kt rumah baby zara nk sambung tido. Ya la, selalunya baby zara bgn tido pukul 11pg. Sekali baby zara x tido pun. Sibuk main. Dh ptg dlm pukul 2 lebih br baby zara tido. Alhamdulillah, baby zara x demam lps inject MMR. So lps nie check up 3 bln sekali. Next check up 14 Oktober 2013. 
buah hati mama & daddy...

Ikan Tenggiri Masak Singgang


Ikan Tenggiri Masak Singgang
Assalamualaikum...

Nie menu utk lunch baby zara semlm. Disebabkan baby zara dh masuk setahun, so ina perkenalkan ikan utk baby zara. Kalau ikutkan ikan blh diberi bila baby berusia 10 bln. Tp hanya ikan2 terpilih je yg blh diberi pada baby. Sbbnya ikan mengandungi merkuri yg tinggi & tidak sesuai diberikan pd baby pada peringkat awal. Lg satu menurut kata org2 tua, ikan blh buatkan perut baby ada cacing. Antara ikan yg biasa diberi pada baby ialah ikan salmon. Tp ina bg ikan tenggiri sbb belum pegi Jusco. Semlm tgh hari pegi kedai. Kemudiaan hubby nampak ada ikan tenggiri baru. Tp bkn seekor. Separuh je. Bahagian dari badan hingga ekor. Harga sekilo RM26. Berat ikan tu 1/2 kg, so harganya RM13. So menu yg mula2 ina terfikir ialah buat ikan tenggiri masak singgang. Sbb nk masak singgang nie senang & bahan yg digunakan pun x byk. 

Bahan2nya
Isi ikan tenggiri
1/4 bawang holland
1 ulas bawang putih
sedikit kunyit hidup
sedikit halia
celery
tomato

bila baby zara suka mkn, mama pun seronok tgk..
Mula2 potong bawang & carrot secara dadu. Kemudian masukkan bawang ke dalam periuk yg mengandungi air. Air nie agak2 la ya. Masukkan jgk kunyit, halia & celery. Lps tu masukkan isi ikan tenggiri. Didihkan sehingga isi ikan masak. Kemudian masukkan tomato. Biarkan seketika sehingga tomato lembut. Ok, dh siap. blh campurkan ke dlm bubur. Mmg sedap baunya. Alhamdulillah, baby zara pun mkn sampai habis. Ya la, menu baru kan. Sebelum nie asyik mkn ayam jer. Mesti baby zara pun bosan. Bila dh masuk sethn nie lg mcm2 makanan yg baby zara blh mkn. Tp masih no sugar & no salt. Hmmmm, kdg2 tu ina terbagi jgk makanan luar tp dlm kuantiti yg sikit. Bg rasa je kata org. So minggu nie baby zara mkn makanan berasakan ikan tenggiri. Mama pun kena google utk cari resepi berasakan ikan. (^_^)

Butter Chicken Porridge


Butter Chicken Porridge 
Assalamualaikum & salam Jumaat....

Alhamdulillah, hari nie dh masuk hari ke 17 kita berpuasa. Hari nie juga merupakan hari Nuzul Al Quran. X lama masuk 10 Ramadhan terakhir. Mmg cepat sgt masa berlalu. Alhamdulillah, ina masih b'puasa. X ponteng puasa lg. Belum period lg. Hormon masih belum stabil agaknya. Ke ada berita baik utk ina. Hmmmm, sama2 kita lihat. hihihihi...

Ok la, dh byk hari x update menu makanan baby zara yg dh masuk setahun. Ya Allah, anak dara ina dh setahun. Sekejap jer masa b'lalu. Dh besar anak dara ina. Semoga baby zara m'besar dgn sihat & sempurna. So hari nie nk update pasal makanan baby zara. Sebenarnya bubur nie ina buat minggu lps.Terlupa nk masukkan dlm blog. Resepi bubur nie ina ambil dari blog saya hot. Tapi ina ada ubah sikit bahan2nya. Blog yg sentiasa jadi tempat rujukan ina. Senang je nk buat bubur nie. 

Bahan2nya 
 ayam & stok ayam
tomato
carrot
 celery
 bawang putih
 bawang holland
 unsalted butter

bubur utk baby zara
Disebabkan ina dh kehabisan stok ayam, so ina pun guna la seketul daging ayam yg masih ada tulang. X tau la bahagian mana. Sbb x belek2 pun daging ayam tu. hihihi... Mcm buat stok ayam jgk. Mula2 potong segala sayur & bawang. Tumiskan bawang dgn unsalted butter. Lps dh naik bau, masukkan air. Kemudian masukkan ayam, carrot & celery. Rebus sekejap. Kemudian pindahkan ke dlm periuk yg masak bubur. Campurkan rebusan ayam dgn bubur. Masak sehingga bubur lembut. Mmg sedap baunya masa nie. Bau mcm stok ayam. Agak2 bubur dh nk lembut masukkan carrot & tomato. Oh ya, sebelum tu carrot & tomato ina stim. Sbb kalau masak atas api carrot kena masak lama utk bg lembut. Hilang dh khasiat carrot tu. So ina pun stim carrot & tomato hingga lembut. Dh lembut blh lenyek2 je. Sebelum tu buang celery & carrot yg dimasak dgn ayam td sbbnya khasiat pd sayur tu dh hilang. Tujuan ina campur celery dgn carrot dlm ayam supaya rebusan ayam m'punyai rasa. Celery m'hasilkan rasa masin. Akhir sekali ambil ayam yg dicampur dlm bubur td. Carik-carikan isi ayam dari tulangnya. Hias atas bubur. Masa nk mkn blh la gaul dgn bubur. Selamat mencuba. (^_^)

Tuesday, 23 July 2013

Happy Birthday My Little Princess


Happy Birthday Princess Zara
Assalamualaikum....

23 Julai 2013. Tarikh yg penting utk ina sbg seorang ibu. Kalau nk tau, hari nie hari jadi baby zara. Yeayyyy, baby zara dh genap setahun. Wow, sekejap je masa berlalu. Rasa mcm baru je ina lahirkan baby zara. Pejam celik, pejam celik, baby zara dh setahun hari nie. Masih terbayang2 lg saat2 ina lahirkan baby zara. Pengalaman yg sgt bermakna & berharga sebagai seorang ibu. Kenangan yg x mungkin ina lupakan sampai bila2. Alhamdulillah, baby zara m'besar dgn sihat & sempurna. Syukur padaMU Ya Allah. Memandangkan hari jadi baby zara masa bulan Ramadhan, so ina & hubby decide nk buat majlis hari jadi baby zara masa raya nanti. So hari nie x buat apa2. Lg pun hari nie nk blk Muar. Sbb esk baby zara kena pegi klinik utk check up setahun. Nie pun belum kemas brg2 lg. So post kali nie x blh nk cite panjang2. Nanti ina update lg ye. Cuma ina nk bg ucapan sikit kt baby zara. 

Selamat Hari Jadi Anak Mama & Daddy 
AFEEYA PUTERI NOOR ZARA
Semoga Zara dipanjangkan umur, diberi kesihatan yg baik, menjadi anak yg solehah, dimurahkan rezeki, taat kepada ibubapa, dikurniakan akal fikiran yg cerdik, pandai lg bijaksana, berjaya di dunia serta akhirat & sentiasa di bawah lindungan Allah Taala. 
AMIN

Sunday, 21 July 2013

Lagi Kes Ibu Tinggal Anak Dalam Kereta


Alhamdulillah, umur anak kecil ini masih panjang.
Kota Kinabalu: Tidak sampai sehari selepas seorang kanak-kanak lemas dalam kereta ibunya di Subang Jaya, Selangor, seorang lagi budak hampir menerima nasib sama di sini, malam kelmarin. 

Dalam kejadian terbaru itu, kanak-kanak perempuan berusia enam tahun yang sedang tidur ditinggalkan ibunya dalam kenderaan yang dikunci dari dalam serta enjinnya hidup sebelum keluar membeli belah. 
Bagaimanapun, kali ini, kanak-kanak itu berjaya diselamatkan orang ramai selepas melihatnya tidur seorang diri dalam kereta berkunci. 



Goyang kereta baru terjaga 

Menurut saksi, orang ramai berjaya mengejutkan kanak-kanak itu dengan menggoyangkan kereta itu beberapa kali sebelum budak perempuan terbabit terjaga setengah jam kemudian dan membuka pintunya. 

Dalam kejadian jam 8.30 malam di Taman Putra Jaya dekat Telipok di sini, wanita lingkungan usia 20-an itu mengaku meninggalkan anaknya berseorangan dalam kenderaan kerana keluar membeli barangan keperluan di sebuah pasar raya berhampiran. 

Wanita itu memberitahu orang ramai, dia meninggalkan anaknya dalam kereta kerana tidak sihat. Khamis lalu, Nawal Iris Samsudin, tiga tahun, ditemui lemas dalam kereta yang ditinggalkan ibunya di pekarangan sekolahnya di USJ4, Subang Jaya. 

Ibu kanak-kanak itu, Nor Zatusy Hazwa Abdul Rahim, 32, dikatakan terlupa anaknya berada dalam kereta ketika tergesa-gesa menghadiri mesyuarat di sekolahnya jam 11 pagi. 

Mayat Nawal ditemui dalam keadaan kebiruan dalam kereta itu jam 5.30 petang ketika ibunya bersiap untuk pulang selepas sesi sekolah. 

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Kota Kinabalu, Asisten Komisioner Jauteh Dikun, menasihatkan ibu bapa supaya tidak mengulangi perkara sama kerana ia bukan saja membahayakan kanak-kanak, malah boleh mengakibatkan kejadian tidak diingini termasuk ancaman jenayah.


SUMBER: http://www.bharian.com.my/bharian/articles/Lagikesibutinggalanakdalamkereta/Article

Puasa Tanpa Bersahur



Assalamualaikum & Selamat Berhujung Minggu...

Hmmmm, puasa tanpa sahur. huhuhu... Tu la terjadi kt ina & hubby hari nie. Kita org x bgn sahur sbb x sedar. Mcm mana la blh x sedar. X dengar alarm pun. Sekali terjaga dh pukul 7 pagi. Kelam kabut bgn solat subuh. Lps solat ina tgk phone. Rupanya phone ina dh mati. Patut la x sedar. huhuhu.... Nie la kali pertama ina x bgn sahur sejak kita berpuasa. Hrp2 dpt la bertahan sampai buka puasa. Sbbnya ina kan masih menyusukan baby zara. Takut2 lembik hari nie. Hrp2 x la & hrp2 susu pun ok sbb x sahur. Selalunya waktu sahur ina akan minum air lebih sikit supaya pengeluaran susu ok & cukup utk baby zara. Nasib baik tgh mlm td ina & hubby mkn nasi kerabu. Ptg semlm pegi bazar Ramadhan. Sbbnya ina x masak. hihihi... Hujung minggu blh la pegi bazar sbb hubby habis kelas awal. So beli la nasi kerabu & nasi ayam dara berempah. Masa buka mkn nasi ayam dara berempah dulu. Nasinya byk & bahagi 2 dgn hubby. Ada jgk beli kuih2. So kenyang la masa berbuka tu. Tu yg mkn nasi kerabu kemudian. Sekali pg td x bangun sahur la plak. huhuhu... Apa2 pun puasa perlu diteruskan. 

Alhamdulillah, hari nie dh masuk hari ke 12 kita berpuasa. X tau la ina dpt puasa penuh ke tidak sbbnya belum period lg bln nie. Dh lewat seminggu dh nie. Bln lps lewat 2 minggu. Ingatkan pregnant. Siap buat UPT lg. Sekali negatif. Kita tgk bln nie plak. Ina & hubby mmg merancang nk baby lg jika diizinkan olehNYA. Ya la, umur pun dh meningkat. So skrg la nk tambah baby. Hrp2 ada rezeki utk ina tambah baby lg. AMIN...

Friday, 19 July 2013

Homemade Cookies utk Baby Zara


Princess Zara Cookies
Assalamualaikum....

Hmmmm, baby zara tgh tido. So blh la update blog sekejap. Ok la, kalau nk tau pg td ina buatkan cookies utk baby zara. Sebenarnya nie kali ke 2 ina buatkan cookies utk baby zara. Kali pertama x jadi. Sebabnya ina t'salah sukatan. huhuhu.... So cookies jadi keras. Mmg x puas hati masa tu. Mmg nk buat lg cookies lps tu. Tp x buat2. So hari nie ina buat lg. Bahan2 semua dh ada. Resepi cookies nie ina amik dari blog blog saya hot. Blog nie mmg byk resepi makanan utk baby & blog nie jugak la yg selalu m'jadi rujukan ina utk masak makanan zara. 

Bahan2 utk cookies
Nie resepi & cara utk buat cookies.

1/2 cawan (125g) unsalted butter
3/4-1 cawan (125g) tepung atta
1/8 cawan (2 sudu besar) tepung jagung
puree kurma
cheese @ cream cheese

adunan yg dh sebati disimpan dlm peti ais selama setgh jam
Mula2 panaskan oven 180 C selama 10 minit. Kemudian pukul butter sehingga kembang. Masukkan tepung sedikit demi sedikit. Uli hingga sebati. Lps tu blh la dibahagikan kpd beberapa bahagian. Ina bahagikan kpda 2 bahagian. 1 bahagian ina letak puree kurma. 1 bahagian lg ina letak cheese. Kemudian simpan adunan dlm peti ais selama setgh jam. Lps tu blh la dikeluarkan adunan. 

adunan perisa kurma
adunan perisa cheese
Tekap adunan dgn cookies cutter mengikut kesukaan anda. Akhir sekali bakar dlm oven selama 15-20 minit dgn suhu 180 C. Kalau ikutkan dlm blog saya hot, bakar selama 20 minit pada suhu 190 C. Mula2 mmg ina bakar pada suhu 190 C. Tp lps dh 15 minit, cookies mcm dh nk hangit. Mungkin suhu tinggi sangat. So kali ke 2 bakar, ina turunkan suhu & bakar selama 15 minit. Alhamdulillah, menjadi. 

Nie la rupa cookies yg letak cheese. Mmg buruk rupanya, tp masih rapuh.
Tp ada bahagian yg x jadi. Bahagian yg ina letak cheese. Ina ingatkan bila dh bakar, cheese akan cair. Sekali tidak rupanya. Cheese jadi mcm nk hangit & rangup walaupun cookies lembut. So lps nie mmg x blh letak cheese. Gantikan dgn cream cheese. Adunan yg guna puree kurma, alhamdulillah sedap rasanya. Lps buka td ina try rasa. Adunan yg letak cheese tu rasa mcm crispy sikit bila digigit. Crispy dari cheese. Rasanya lemak2. Tp x de rasa manis2. Oh ya, cookies nie mmg rapuh. Nk2 yg cheese. Yg puree kurma x berapa rapuh sangat. Tp still lembut utk baby zara gigit. Hmmmm, habis b'sepah baby zara mkn. Mama jgk la yg kena sapu. X apa la zara. Janji zara mkn. Senang hati mama. So lps nie blh la buat lg. Try letak puree pisang plak. hihihihi.... (^_^)

Sumber: blog saya hot

Lempeng Labu & Kismis


Lempeng labu & kismis
Assalamualaikum....

Alhamdulillah, hari nie dh masuk hari ke 10 kita berpuasa. Sekejap je masa berlalu. Tp mood rasa masih belum ada lg. Bila dh b'kumandang lagu raya, br la mood nk beraya tu dtg. Ok la, x mau la citer pasal raya dulu. Bila dh ada mood raya br kita citer pasal raya. Mula2 ina nk citer pasal makanan baby zara. Blog ina nie mmg byk citer pasal baby zara. Puteri kesayangan ina. Disebabkan stok labu sentiasa ada kt rumah nie, so ina t'fikir nk buat lempeng labu utk breakfast baby zara. Senang je nk buat lempeng labu nie. Mula2 stim labu sehingga masak. Kemudian lenyek2kan labu sehingga hancur. Lps tu campurkan sedikit tepung atta. Tepung nie agak2 la ya sukatannya. Jgn terlebih tepung tau. Takut lempeng x lembut nanti. Kacau tepung & labu sehingga sebati. Sambil2 tu panaskan non stick pan dgn unsalted butter. Kemudian curahkan adunan ke atas kuali. Ratakan adunan supaya lempeng tidak terlalu tebal. Akhir sekali taburkan kismis di atas lempeng. Jgn lupa t'balikkan lempeng supaya kedua2 belah permukaan lempeng masak. Ok, dh siap. Senang kan??? Selamat mencuba. (^_^)

Thursday, 18 July 2013

Spinach With Carrot & Dates


Sup bayam bersama carrot & kurma
Assalamualaikum...

Hari nie nk update pasal makanan baby zara lg. hihihihi... Disebabkan sayur bayam ada lg, ina buat sup bayam lg utk baby zara. Tp kali nie ina campur dgn carrot, kurma & stok ayam. Baby zara mmg suka mkn bayam nampaknya. Kali nie pun habis bubur yg ina buat. Alhamdulillah. So far, baby zara poo poo pun ok bila mkn bayam. X de la sembelit ke apa. Lps nie kena cuba sayur lain plak. Baby zara pun dh nk dkt setahun. So dh byk sayur yg blh baby zara mkn. Ina la yg kena kreatif utk sediakan makanan baby zara. Mudah2an ina dpt buat yg t'baik utk baby zara. (^_^)

Inilah hasil air tgn mama zara yg x seberapa.

Wednesday, 17 July 2013

Lempeng Jagung Untuk Baby Zara


Lempeng Jagung
Disebabkan stok jagung ada lg, so ina buatkan lempeng jagung utk baby zara. Senang je nk buat lempeng jagung nie. Mcm kita buat lempeng yg biasa tu. Ina cuma guna isi jagung, tepung atta & unsalted butter. Oh ya, tepung atta nie sejenis tepung utk m'buat capati. Tepung nie x sama dgn tepung biasa sbb tepung nie lebih halus & lembut. Mmg sesuai utk digunakan dlm pemakanan bayi. Mula2 ina stim isi jagung sampai lembut. Kemudian blend isi jagung sehingga halus. Lps tu campurkan sedikit tepung atta. Jgn lupa letak sedikit air supaya adunan x terlalu pekat. Bancuh hingga sebati. Panaskan kuali & letakkan sedikit unsalted butter utk m'goreng. Gunakan non stick pan supaya lempeng tidak melekat. Masak lempeng sehingga agak2 kekuningan & garing. Walaupun garing lempeng masih lembut. Selamat mencuba... (^_^)

Sayur Bening Bayam Bersama Keledek


Sup Bening Bayam Bersama Keledek
Assalamualaikum....

Td citer pasal jagung. Nie nk citer pasal sayur bayam plak. Awal bulan hari tu pun ina perkenalkan bayam utk baby zara. Sayur bayam pun blh diperkenalkan kpd baby dari umur 10 bulan ke atas. Utk permulaan, sayur bayam nie ina buat sup bening yg dicampur dgn keledek. Senang jer nk masak sup bening nie. Semua org tau. Bahan utk sup baby zara ialah bayam, keledek, homemade chicken stock, bawang holland, bawang putih & olive oil. Mula2 ina tumiskan bawang holland & bawang putih dgn olive oil. Lps dh naik bau, ina masukkan sedikit air. Kemudian ina masukkan keledek yg dipotong dadu. Potong kecik2 supaya keledek cpt empuk. Bila keledek dh empuk, masukkan homemade chicken stock. Last sekali br masukkan bayam. Masak sehingga bayam agak2 layu. Tp jgn layu sgt. Ok, siap utk dihidang. Utk baby zara ina masih lg blend sayurnya. Tp blend secara kasar supaya tekstur sayur masih ada utk dikunyah oleh baby zara.  Alhamdulillah, habis baby zara mkn. Suka mama tgk baby zara mkn sampai habis. Sbbnya, kdg2 baby zara nie ada masanya jgk mkn x abis. 
Bubur bersama sup bening bayam
Alhamdulillah, habis baby zara mkn.

Cheesy Sweet Corn


Cheesy Sweet Corn
Assalamualaikum & Selamat Pagi....

Alhamdulillah, hari nie dh masuk hari ke 8 umat Islam b'puasa. Sekejap je kan masa b'lalu. Pejam, celik, pejam, celik, dh nk raya. Ckp pasal raya nie, p'siapan raya utk ina sekeluarga masih belum sempurna. Baru sediakan sikit2. Sikit2??? Nk byk mana la ina nie kan. Sederhana sudah. Utk ina & hubby mmg sederhana. Mulai tahun nie kena beri tumpuan yg lebih utk baby zara. Kalau thn lps, ina & baby zara beraya dlm pantang. Blk kg sebelah abah kt Tangkak. X ke mana pun. So thn nie blh la sambut dgn lebih meriah. Thn lps mmg meriah jgk sbb kehadiran org baru. Tp thn nie & seterusnya akan lebih meriah lg dgn baby zara yg sedang m'besar. Mesti comel si kecil baby zara pakai baju kurung. Ok la, kita stop dulu citer pasal hari raya nie. Tajuk kt atas Chessy Sweet Corn, tp citer pasal raya. hihihi... Sbnrnya ina nk citer pasal menu makanan baby zara. Rasanya dh lama x update pasal makanan baby zara. Busy memanjang. Busy ke??? hihihi....
Isi jagung yg sedia utk distim
Awal bulan ari tu, ina perkenalkan sayur baru utk baby zara iaitu jagung. Eh kejap. Jagung kategori sayur ke buah eh??? Rasanya dua2 blh kot. hihihi... Kalau nk ikutkan, jagung blh diberi pd bayi berumur 10 bulan ke atas. Tp ina selalu lewatkan sebulan. Lg pun tekstur jagung agak keras. Kena rebus @ stim & blend utk baby zara. So hari tu ina buatkan Chessy Sweet Corn utk baby zara. Oh ya, ina beli jagung kt pasar malam. Sebelum tu ada jgk cari jagung kt pasar mlm Country Homes. Tp x de. Sekali pegi pasar mlm kt Bandar Tasik Puteri ada plak org jual jagung. Alhamdulillah, ada rezeki utk zara & ina sekeluarga. 
Yeayyy, jagung dh masak...
Isi jagung yg siap digaul dgn cheese & unsalted butter
Utk buat Chessy Sweet Corn, ina hanya gunakan jagung, cheese & unsalted butter. Mula2 ina kikir @ kikis isi jagung dari batangnya. Ina guna sebatang je. Lps tu ina stim sampai isi jagung lembut. Nk rebus pun blh. Bila isi jagung dh masak ina terus letak cheese & unsalted butter supaya cheese & unsalted butter cair dgn cpt. Kemudian gaul sehingga sebati. Akhir sekali blend isi jagung sehingga halus. Ok dh siap. Alhamdulillah, habis baby zara mkn sbb makanan baru utk dia kan. So lps nie blh la buat makanan lain yg berasaskan jagung lg.

Monday, 15 July 2013

Keistimewaan & Kelebihan Bulan Ramadhan


Bulan Ramadhan merupakan bulan yang mempunyai banyak kelebihan. Kedatangannya selepas dua bulan yang juga tidak kurang keistimewaannya iaitu Rejab dan Sya'ban. Bagi tujuan menyuburkan rasa tanggungjawab dan rasa ingin menambahkan ibadat kepada Allah sepanjang Ramadhan ini, di sini dibawa beberapa hadis yang menceritakan mengenai kelebihannya.
1. Abu Hurairah menyatakan : Telah bersabda Rasulullah S.A.W yang bermaksud : Apabila telah tibanya Ramadhan, dibuka pintu-pintu syurga dan ditutup segala pintu neraka dan diikat segala syaitan. (Hadis dikeluarkan oleh imam Bukhari, Muslim, Nasai'e, Ahmad dan Baihaqi)
2. Daripada Abu Hurairah daripada Rasulullah S.A.W telah bersabda yang bermaksud :Sesiapa yang berpuasa Ramadhan dengan penuh keimanan dan keikhlasan nescaya akan diampuninya segala dosanya yang telah lalu. (Diriwayat oleh imam Nasai'e, Ibn majah, Ibn Habban dan Baihaqi)
3. Abu Hurairah telah berkata : Aku telah mendengar Rasulullah S.A.W bersabda tentang Ramadhan yang bermaksud : Sesiapa yang mendirikannya(Ramadhan) penuh keimanan dan keikhlasan diampunkan baginya apa dosanya yang telah lalu. (Hadis riwayat Bukhari, Muslim, Tarmizi, Abu Daud, Nasai'e,Malik,Ahmad dan Baihaqi)
4. Daripada Abu Hurairah telah berkata: Rasullah S.A.W telah bersabda yang bermaksud : Sembahyang yang difardhukan kepada sembahyang yang sebelumnya merupakan penebus apa antara keduanya, dan Jumaat kepada Jumaat yang sebelumnya merupakan penebus apa antara keduanya, dan bulan kepada bulan(iaitu Ramadhan) merupakan kaffarah apa antara keduanya melainkan tiga golongan : Syirik kepada Allah, meninggalkan sunnah dan perjanjian (dilanggar). Telah berkata Abu Hurairah : Maka aku tahu perkara itu akan berlaku, maka aku bertanya: Wahai Rasulullah! adapun syirik dengan Allah telah kami tahu, maka apakah perjanjian dan meninggalkan sunnah? Baginda S.A.W bersabda : Adapun perjanjian maka engkau membuat perjanjian dengan seorang lain dengan sumpah kemudian engkau melanggarinya maka engkau membunuhnya dengan pedang engkau, manakala meninggal sunnah maka keluar daripada jamaah(Islam). (Hadis riwayat Ahmad, Al-Hakim, dan Baihaqi)
5. Daripada Abi Soleh Az-zayyat bahawa dia telah mendengar Abu Hurairah berkata: Rassullah S.A.W telah bersabda yang bermaksud : Setiap amalan anak Adam baginya melainklan puasa maka ia untukKu dan Aku akan membalasnya. Dan puasa adalah perisai, maka apabila seseorang berada pada hari puasa maka dia dilarang menghampiri(bercumbu) pada hari itu dan tidak meninggikan suara.Sekiranya dia dihina atau diserang maka dia berkata : Sesungguhnya aku berpuasa demi Tuhan yang mana diri nabi Muhammad ditanganNya maka perubahan bau mulut orang berpuasa lebih harum di sisi Allah pada hari qiamat daripada bau kasturi, dan bagi orang berpuasa dua kegembiraan yang mana dia bergembira dengan keduanya apabila berbuka dia bergembira dengan waktu berbukanya dan apabila bertemu Tuhannya dia gembira dengan puasanya. (Hadis riwayat imam Bukhari, Muslim, Nasai'e, Ahmad, Ibn Khuzaimah, Ibn Habban dan Baihaqi)
PENERANGAN HADIS
1. Semua hadis menceritakan betapa besarnya kelebihan bulan Ramadhan untuk kita sama-sama menghidupkannya dengan segala amalan sunnah.
2. Pintu syurga dibuka sepanjang Ramadhan, manakala pintu neraka pula ditutup. Ini menggambarkan bagaimana Allah begitu mengasihani hambaNya yang taat beribadat dan menurut segala perintahNya.
3. Syaitan diikat sepanjang bulan Ramadhan agar kita dapat menunaikan segala ibadat dengan penuh keikhlasan. Tetapi kita perlu ingat bahawa kawan syaitan yang berada pada diri kita iaitu nafsu akan menggantikan tugas syaitan jika kita lalai.
4. Pentingnya keikhlasan dan keimanan kita dalam menunaikan ibadat.
5. Puasa mampu menjadi perisai diri daripada terjebak ke lembah maksiat, begitu juga ia mampu menghapuskan segala dosa-dosa yang lepas jika kita benar-benar bertaubat.
6. Kita mesti menghidupkan sunnah yang mana yang paling besar ialah berada dalam jemaah Islam terutama di dalam mengembalikan semula khalifah Islamiah yang telah lama dihancurkan iaitu pada 1924.
7. Jauhkan daripada syirik pada Allah sama ada berbentuk perbuatan, niat ataupun percakapan. Kita mesti mematuhi segala perjanjian yang dibuat selagi tidak melanggar hukum syarak.
8. Kita mesti berpuasa pada semua anggota bukannya pada makan dan minum sahaja.
9. Bau mulut orang berpuasa lebih harum daripada bauan kasturi.
10. Orang berpuasa akan mengecapi dua kegembiraan iaitu ketika berbuka dan apabila bertemu Allah kelak.
11. Di dalam menunaikan ibadat puasa kita mesti banyak bersabar dan jangan suka berbual kosong apatah meninggikan suara apabila bercakap.

Next Previous
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...