Monday 17 February 2014

Muffin Pisang


Assalamualaikum.......
Muffin pisang in da house. Sebenarnya nie first time ina buat muffin. Seumur hidup x pernah buat muffin. Dulu pernah buat kek. Masa tgh anak dara. Bila dh kawin nie x pernah buat kek lg. Kalau raya pun selalu duk buat biskut. So hari nie mmg pecah rekod la. hihihihi.... Setelah beberapa hari duk belek resepi muffin pisang, akhirnya ina berjaya buat muffin pisang hari nie. Resepi nie ina amik dari page myresepi & dari blog Mat Gebu. Ina gabungkan dua2 resepi nie. Tapi ina ada ubah sikit resepi tu. Ada bahan yg ina x letak. Alhamdulillah menjadi muffin yg ina buat. Garing di luar, lembut di dlm. Tapi...... Eh, ada tapi lg tu. Muffin yg ina buat utk first time nie, bahagian bawah mcm dh nk hangit sikit. X tau la sbb masa membakar @ acuan yg ina letak cup x berapa nk tebal. Mula2 ina bakar 25 minit dgn suhu 180c. Sekali bila dh siap bakar, tgk kt bahagian bawah mcm hitam sikit. So utk bakar kali ke 2, ina turunkan suhu jd 170c. Hmmmm, tp masih sama lg. Entah apa la yg x kena ya. Lps dh masak ina terus mkn panas2. Walawehhhhh..... Mmg sedap mkn panas2 nie sbb terasa lembut di dlmnya & luar plak garing. Lps nie kena buat lg supaya dpt muffin yg cantik di luar & dlm. Jom kita tgk resepi.

BAHAN-BAHANNYA:
1 1/2 cawan tepung gandum*
1 camca teh baking powder*
1/3 camca teh garam halus*
1 camca teh soda bicarbionate(*disatukan dan diayak)
3 biji pisang emas, dilecek halus (ina guna pisang dole, 
1 1/2 biji)
1 biji telur gred B
Beberapa titik esen pisang (ina x letak)
1/3 cawan gula perang @ soft brown sugar (ina guna 
molasses sugar)
1/3 cawan minyak masak
1/2 susu segar
sedikit badam hiris


CARA MEMBUATNYA:
Panaskan oven pada suhu 180c. Ambil sebiji mangkuk & satukan telur, gula perang dan susu segar. Kacau rata dengan whisk hingga sebati. Masukkan pula pisang & minyak masak. Kacau rata. Masukkan pula tepung yang telah diayak bersama bahan2 yang bertanda (*) tadi. Gaul pantas hingga sebati. Jangan gaul lama2. Sudukan ke dalam bekas muffin yang telah disediakan terlebih dahulu sebanyak 3/4 penuh. Taburkan badam. Bakar 25 minit atau hingga masak. Siap utk dihidang.





No comments:

Post a Comment

Next Previous
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...