Sunday 19 May 2013

Daging Masak Kicap

HASIL AIR TANGAN MAMA ZARA
 Assalamualaikum....

Hari nie ina nk cite pasal Daging Masak Kicap. Ina masak daging masak kicap utk lunch & dinner hari nie. Kebetulan ada stok daging dlm peti asi, tu yg masak daging hari nie. Mula2 hubby suruh buat gulai ikan. Tp santan plak x de. Tu yg masak daging. Bahan semua dh ada. Tinggal nk masak je. Senang je nk masak daging masak kicap nie. Semua org tau. Saja je ina post. hihihi... Antara bahan yg ina guna ialah:

  • Daging
  • Cili Kering
  • Cili Api
  • Carrot
  • Bawang Kecil
  • Bawang Besar
  • Bawang Putih
  • Halia
  • Kicap
  • Gula
  • Minyak
  • Air
DAGING MASAK KICAP MAMA ZARA
Cara membuat
  • Rebus daging dahulu supaya daging cepat empuk.
  • Kisar cili kering, bawang kecil & bawang putih.
  • Tumis cili yg tlh dikisar. Masak sehingga naik minyak. 
  • Masukkan halia yg dihiris nipis.
  • Kemudian masukkan daging & air rebusan daging.
  • Masukkan kicap.
  • Masak sehingga kuahnya agak2 pekat.
  • Lps tu masukkan cili api. Cili api nie saja je ina letak utk tambahkan kepedasan.
  • Kemudian masukkan sedikit gula. Ina x letak garam sbb ina rasa dh masin. Mungkin masin dr kicap walaupun guna kicap pekat manis. 
  • Akhir sekali masukkan bawang besar &carrot.
  • Ok, dh siap utk dihidang. Blh mkn b'sama nasi panas. Nyum, nyummmm...

No comments:

Post a Comment

Next Previous
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...