Sunday, 30 June 2013

Homemade Baby Rusk


Homemade Baby Rusk
Assalamualaikum... 

Tgh hari semlm ina buatkan baby rusk utk baby zara. Baby zara kan suka gigit benda2 yg keras sbb gigi tgh nk tumbuh lg. So far gigi baby zara dh tumbuh 3 btg. Semua kt sebelah bawah. Ok la, senang je nk buat baby rusk. Sbbnya ina hanya m'gunakan roti gardenia yg biasa tu. Mula2 panaskan oven 10 minit. Kemudian sapu roti dgn unsalted butter. Butter ina guna brand Anchor. Lps tu potong roti panjang2. Bahagian tepi roti dibuang. Ina potong roti panjang2 supaya senang baby zara nk pegang. Nk guna cookies cutter pun blh jgk. Susun dlm loyang. Bakar roti dlm masa 15 minit dgn suhu 120 darjah celcius. Kalau suhu tinggi takut hangit plak. Atau nk lebih mudah bakar sehingga roti kuning kegaringan. Roti akan m'jd garing & keras. Tp still blh dipatahkan lg. X de la keras bebeno. Kalau masuk dlm mulut kena air liur terus lembut blk. Akhir sekali simpan dlm bekas kedap udara. Ina terus bg kt baby zara lps roti dh sejuk sikit. Suka baby zara mkn. Bila ina rasa mmg sedap pun. Mcm roti kering yg dijual kt kedai. Rasa lemak2 gitu sbb ada butter kan. Roti nie blh jgk mkn dgn sup. Selamat m'cuba...
roti yg tlh disapu dgn unsalted butter sedia utk dibakar
bersungguh2 baby zara m'gigit baby rusk...
kenapa keras sgt roti nie mama???
Ehhhh, terlekat kt gusi plak.. hihihi...

No comments:

Post a Comment

Next Previous
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...